MHR, klassupplägg från Bollnäs Ess

Min första klass under konventdagarna och den jag nästan var mest ivrig inför. Jag var supertaggad på att ge deltagarna en möjlighet att genomföra en klass med indikation på maxpulstest så de kunde ha mer relevanta pulsvärden att jobba med på cykelklasserna än den klassiska beräknade maxpulsen.

Som alltid är så klart individuella förutsättningar och dagsform avgörande för resultatet, vana att pressa sig mentalt och fysiskt på liknande sätt så jag rekommenderar att man kör upplägget mer än en gång, allra helst så klart ett maxpulstest på sportklinik men detta upplägg funkar riktigt bra.

Jag la mycket tid innan vi trampade igång att verbalt förklara upplägget, varför och hur så alla visste exakt vad de hade att vänta sig.

Uppvärmning 20minuter, mjuka förändringar stegvis upp till under din AT.

Därefter två st 3-minutersintervaller på tröskeln med 1 minuts återhämtning mellan.

Efter den andra 3-minutaren börjar stegringen. Öka intensiteten 1ggr/minut under minimum 6minuter (dvs minimum 6 ökningar) men chans till 10st. Då jag körde med en stor grupp presenterade jag det så här: ”ALLA ska orka minst 6minuter/ökningar, vi satsar på att maxa på ökning nr 7 dvs den sjunde minuten, och är man inte på sitt max då har man 3extra chanser/minuter på sig”.

Avslutade så klart med en lång nedvarvning. Frågestund och återkoppling. Vi körde med pulssystemet Polar Club där du kan logga in på ditt individuella konto och i efterhand kolla dina siffror och din pulskurva för analys. På så sätt kan du under testet hålla fullt fokus på att trampa och får dessutom alla resultat sparade och kan jämföra när du kör gång nr 2,3, 4 etc.

Testa du också;)

Kram Elin


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s