Vad f-n håller vi på med.

Strax efter 06.00 i morse kommer jag upp för rulltrapporna vid Östermalms T-bana. När jag passerat spärrarna ser jag en kvinna, typ 20-30 år, uppklädd, ligga utslagen i sina egna spyor, handväska och plånbok framme, helt stilla, ensam, utelämnad. Alla människor framför mig passerar henne. Alla människor som kommer i motsatt riktning passerar henne.

Jag går fram till kvinnan, försöker få kontakt, får inget svar, ruskar om henne lite, får inget svar, talar högre håller tag om hennes axel, hon mumlar något ohörbart utan att titta upp, utan att röra sig. Det är uppenbart att hon är inte kapabel att ta hand om sig själv. Utsatt. Sårbar. Behöver hjälp. Behöver verkligen hjälp.

Människorna runt mig fortsätter att passera.

Jag springer in på det lilla öppna fiket på andra sidan gången och frågar om hon vet om någon larmat, hon säger att hon tror att spärrvakten larmat. Jag springer till spärren, de uppger irriterat att de ringt vakterna.

Människorna fortsätter att passera.

Jag ser en till ung kvinna några meter längre bort i samma status som kvinnan jag försökt få kontakt med. Jag skyndar dit. Den här tjejen svarar inte ens.

Människorna passerar och jag börjar bli både orolig och arg. Orolig för vad som ska hända med kvinnorna och arg för alla passerande människors oerhörda brist på empati och överdos av ignorans och egoism. Hur kan man INTE stanna och kolla så att allt är ok?

Oavsett om deras situation skulle vara självförvållad eller ej? Hur kan man välja att blunda och ignorera? Vad är det för värld vi har skapat? Vad f-n är det vi håller på med?

Vakterna kom och när jag uppmärksammat dem på även den andra kvinnan en bit längre bort stegade jag iväg mot jobbet. En ny, helt vanlig dag i mitt liv, där jag om jag ignorerat de två tjejerna säkert inte reflekterat mer kring detta, men där jag nu gått och burit på en frustration hela dagen. En stark känsla av olust kring den värld vi lever i.

Nej, det här är inget inlägg om träning och hälsa. Men ett inlägg där jag måste ifrågasätta vårt beteende som människor i ett samhälle som verkar bli allt kallare. Jag tycker inte att det är ok. Jag tycker att vi alla ska reagera, agera och bry oss om varandra istället för att blunda för verkligheten.

Ta hand om er, och ta hand om varandra.

Kram Elin

 

 

Annonser

10 thoughts on “Vad f-n håller vi på med.

 1. TACK!! Jag känner inte tjejerna du skriver om, MEN… Det hade kunnat vara min syster, en kollega, en vän, någons mamma eller dotter.Orsakerna varför hon hamnat där kan vara många,en fulfylla, diabetes, hjärtfel, droger… men det spelar ingen roll!!! Du gjorde något mycket bra, kanske fick du någon förbipasserande att tänka till ett varv extra oxå. Heja dig!

  Gilla

  1. Heja alla som reagerar, och som du skriver vet man aldrig vad som hänt och oavsett vem det är så är ju alla människor värda att stanna för. 🙏🏼💕

   Gilla

 2. Det var troligtvis knarkare. Folk bryr sig inte, varför skall man bry sig om främlingar som dessutom förpestar det offentliga rummet med att vara drogad?

  Gilla

 3. ”Men ett inlägg där jag måste ifrågasätta vårt beteende som människor i ett samhälle som verkar bli allt kallare. Jag tycker inte att det är ok. Jag tycker att vi alla ska reagera, agera och bry oss om varandra istället för att blunda för verkligheten.”

  Instämmer !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s