Finns det fula känslor?

Egentligen var min plan att skriva något träningsrelaterat idag, bjuda på pepp, något tips eller bara sprida en skopa träningsinspiration.

Men efter kvällen Yinyogaklass så har min tankar hakat upp sig på något annat. Fokus på kvällens klass var ”tålamod”, jag höll kvar positionerna något längre än vanligt för att ”utmana” deltagarnas  tålamod och att stanna kvar i det som uppstår. I tankar, känslor eller rent fysiska sensationer

Efter klassen pratade jag med flera av deltagarna om just känslor, varför det ibland är så svårt att släppa fram det som finns där inuti. Jag relaterar lika mycket till mig själv och det jag många gånger upplever, men vi kom också att prata om hur vi allmänt i samhället ser på det här med känslor.

Skrämmande. Att det är skrämmande med känslor.

Det är läskigt att känna själv och det är läskigt när andra visar känslor? Är jag rätt ute?

Eller så här. Glädje, tacksamhet, välmening, omsorg, kärlek och allt sånt där ”fint” och lätthanterligt är ok, det är bra grejer, det främjar vi, det kör vi en ”whoooop whoooop” på.

Ilska, sorg, gråt, tårar, avundsjuka, rädsla, frustration, irritation verkar höra till ”the dark side” och inget vi helst ska visa. Alla vet att det existerar, och inom kontrollerade former och väl valda ord delar vi ibland med oss av ovanstående. Men sällan så överväldigande och brutalt som det faktiskt kan kännas. Då sväljer vi hårt, låter i panik tankarna gå någon annanstans för att försöka pressa bort det där explosiva som höll på att ta över vår kropp.

Vi vill inte vara obekväma, orättvisa, oproffsiga och labila. Vi vill vara jämna, harmoniska, glada och allmänt härliga…

Men det är klart att om vi stänger in en massa skit i oss själva så bitterheten till slut når hårfästet för att vi inte känner att vi får plats att vara oss själva, så är det klart att det är svårt att le mot de vi möter, att vi vässar armbågarna och tränger oss på tunnelbanan utan att bry oss om vilka vi har runt oss, att vi kör över omgivningen utan att orka ta hänsyn eller ens se. Då är det klart att vi griper efter varje halmstrå efter att få bli arga eller besvikna på något som lätt kan appliceras som någon annans ansvar.

Om vi stänger in så kan ju aldrig hjärtat bli öppet. Eller hur?

Jag tror vi måste våga stå upp för vad vi känner. Erkänna för oss själva (främst) men också för de vi har runt oss. Våga gråta bredvid någon som bryr sig om oss istället för att vänta till den mörka ensamheten. Våga förklara för någon annan om man känner ilska och besvikelse. Ta sig an de där ”illasmakande” känslorna av bitterhet och avundsjuka. Låta sorg och rädsla existera.

Jag tycker inte det finns fula känslor. Jag vet att vissa är obekväma, för jag upplever det själv. Men jag har också lärt mig att jag lever mycket mera och mycket lyckligare med ett öppet hjärta och försöker att glänta på det för mig själv och andra så mycket jag bara vågar.

Puss och kram till er.

Elin

Annonser

3 thoughts on “Finns det fula känslor?

 1. Jag håller med dig om allt du skriver och när DU vågar visa alla dina sidor så vågar dom i din närhet förhoppningsvis också❤️ Du är en värdefull vägvisare✨

  Gilla

 2. Men eller huuur Elin!!! Jag är rätt duktig på att stänga inne de ”fula” känslorna. Viktigt inlägg = me like 😉
  Jag var på yogaklass igår jag också och en av mina favvoasanas är duvan, men igår var det formligen ”skrikpanik” i mina höfter. Det gick ta mig tusan inte att vara stilla, lugn och med fridfull andning. Jag fick mig verkligen en tankeställare… Vad är det jag bär på som jag måste släppa taget om? Vad är det jag gör mot mig själv och min kropp? Ja, frågorna var många igårkväll 😉

  Gilla

  1. Mmmmmm, jag vet hur det är. Men det fina och det viktiga är ju att vi tar till oss kroppens signaler och börjar lyssna, för att sedan kanske agera därefter. Tack för att du delar dina erfarenheter. Duvan är en av mina favoriter också, kanske rent av blir den i kväll ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s