Stabil i kroppens kärna, övning för corestabilitet.

Kärnan, coren, bålen, ja kärt barn har många namn. Kärt så in i sjuttsingen, och stabilitet tycker jag är A och O att ha i bål/coremuskulatur oavsett vad dina träningsmål är. Jag tycker dessutom att vi aldrig kan träna för mycket stabilitet, we do need that.

Jag har en övning jag brukar applicera, gärna i början av en träningssession med mina PT-kunder som fokuserar på att just stabilisera muskulatur kring höfter, mage, rygg och bröstrygg, just precis: coren.

Syftet med rörelsen är att du ska hålla kroppen så stilla/stabil som möjligt trots att armarna rör sig. Du ska alltså lära kroppen att parera rörelse dvs stabilisera. Övningen kan med fördel till en börjar göras med endast en stav eller bara armar för mindre extern belastning.

1. Ställ dig mot en vägg. Hälar nära väggen, säte (rumpa) och bröstrygg skall hållas i kontakt med väggen. Greppa tex en stav eller en lättare vikt.

2. Långsamt och kontrollerat lyfter du armarna över huvudet utan att sätet eller skuldror/bröstrygg släpper från väggen.

Ta dig tiden att lyfta långsamt för att hinna känna vart och hur du ska aktivera för att parera alla annan rörelse än i just armar.

Kör tex 2-3set med ca 15-20 repetitioner

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s