Så tränar jag core, det här med sexpack och magmuskler.

Kom att tänka på en sak idag under en av mina PT-sessions, reflekterade hur annorlunda jag lägger upp både min egen och mina klienters coreträning nu jämfört med hur jag gjorde för en sex/sju år sedan. Hur häftigt det är med utveckling och hur den finns där konstant. Antagligen kommer jag om ytterligare sex år tänka på ännu ett annat sätt?

Till nuet då.

Till att börja med så ser jag coren/bålen som så mycket mer än bara de raka- och sneda bukmusklerna. Jag räknar in säte, höfter, alla fyra lager bukmuskler, bröstrygg, rygg, även till viss del axlar och kanske mer som en helhet än specifika muskler. Redan här är det lätt att räkna ut att det krävs mer än sit ups, bendrop och plankan för att få kvalitativ träning för hela coren.

Det är sällan jag lägger in övningar för bukmuskulaturen för att ”feel the burning sensation”, istället applicerar jag ofta övningar med fokus på stabilitet och även rörlighet runt höfter, axlar och skulderblad, samt är noga med att bukmuskerna från innersta till de yttersta lagren är aktiverade i de övningar vi kör genom hela träningspasset, och så klart kastar jag ibland in några plankor, fotdroppningar, hängande upprullning mm. Allt utifrån kundens behov.

Enligt mig har det gett riktigt bra resultat. De har fått bra bålstabilitet, förbättrad hållning, förbättrad  styrka och rörlighet där de behöver. Vi har inte fokuserat så mycket på sexpacken utan mer på att de ska kunna genomföra sina träningspass med grym teknik och jobba för att avlasta till exempel trötta axlar och ond rygg i vardagen.

Och själv då, hur tränar jag min core? Jo, visst kör jag gruppträningsklasser med några få ”klassiska coreövningar”, men även en coreklass som är uppbyggd efter för att skapa just stabilitet, rörlighet och styrka från djup bukmuskulatur till yttre, från höft och säte till bröstrygg. En om jag får säga det själv jäkla grym Coreklass som jag och AK utvecklar ihop. ❤

Min bål sätts som mest på prov när jag kör mina tunga styrkelyft, efter en ”fredagsstark” har jag ofta sån där go träningsvärk även i bålen. Och det här är ju lite av ett test för att se vad min core klarar av, om coretänket jag har funkar, och det gör det även här. Det funkar.

Min core har nog aldrig varit så stark och redo för både vardagen, cyklingen och tunga lyft som den är idag och detta utan någon direkt ”burning sensation”. Mitt sexpack vete sjuttsingen var det är, eller föresten, det ligger under ett mjukt och fint ”täcke”, och det kan få ligga kvar där om det vill för det tillsammans med resten av bålen funkar som det ska och gör min core stark, uthållig och 100% fab. Ok, den kan självklart stärkas ännu mer, men jag tycker ändå att den är fab 🙂

20141114-144550.jpg

 

 

 

 

Annonser

2 thoughts on “Så tränar jag core, det här med sexpack och magmuskler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s