De där små känslorna

Eller känslorna för de små ska det väl egentligen vara.

Barn är det bästa vi har, och det är sååååå mycket känslor inblandat när det gäller de små liven.

De går igenom tusen olika faser av utveckling som kanske inte alltid är så där mysiga och härliga. Och de gångerna spelar det ingen roll hur mycket hjärnan är med och förstår vad som är på G, för det som händer i hjärtat känns desto mer.

Att bli bortvald, att bli dissad, att bli kallad elaka saker, att inte få den närhet man längtar efter och att inte få ge all den kärlek man känner är inte ett dugg mysigt.

Det spelar ingen roll hur mycket hjärnan är förberedd på det, hur vanligt det än är, hur normalt det än är. För det är klart att det gör ont i hjärtat.

Kanske är jag känslig? Men jag tror inte det. Jag tror nog alla föräldrar känner samma sak även fast man kanske inte vill visa det utåt just för att dessa beteenden är ”normala”. Och vi vuxna ”ska veta bättre”. Men jag tror också att det kan vara bra för barnen att förstå, inte bara att ett medvetet ”elakt” agerande är fel (så klart) men också att det gör oss föräldrar ledsna.

Det handlar inte om att skuldbelägga, det är något helt annat, det handlar om att skapa förståelse för vad ett beteende skapar för effekter hos andra. Ett medvetet beteende.

Det är en svår balansgång, som det mesta är med att vara förälder. Och någonstans på vägen när man ser sitt egna barn växa upp, känner hur komplext det är att vara på ”andra sidan”, vara förälder, ger också en annan förståelse för ens egna föräldrar.

Det fina är väl ändå ATT det faktiskt känns. För det gör det.

Hur tänker ni?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s